10 oktober 2015 Dag van de Palliatieve Zorg

De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg (IDPZ) is dit jaar op zaterdag 10 oktober. Het is voor de 11e maal dat Nederland hieraan mee doet. Het internationale thema is “Hidden lives, hidden patients” wat is vertaald naar het Nederlandse thema ‘Mijn leven dat jij niet kent….’

Meer aandacht
Er is de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen voor palliatieve zorg en daarmee lag het accent vooral op de lichamelijke kant en worden ook de emotionele en spirituele dimensie steeds meer meegenomen. Één kant die nog niet zo vanzelfsprekend in beeld is heeft te maken met de sociale of welzijnskant van de palliatieve zorg. Deze is nog onderbelicht en onbekend (dus verborgen) bij zowel de patiënt als diens naaste.

Zorgverlener is belangrijk
Bij dit thema draait het echter niet alleen om patiënten en hun naasten. Ook zorgverleners zijn zich niet altijd bewust van het feit dat ze hier iets in kunnen betekenen. En als de zorgverlener deze kant niet benoemd of ziet wordt dit als het ware vergeten. Het gevolg hiervan kan betekenen dat je als patiënt deze focus ook verliest.


vorige pagina